Aanbevelingen voor het kitesurfen

Leer de regelementen voor het kitesurfen

Om de discipline in onze sport te garanderen, is er een politieregelement opgesteld. Het is belangrijk voor alle kiters, maar ook voor de andere gebruikers van het strand dat deze regels worden gevolgd, zodat iedereen de sport in alle veiligheid kan beoefenen.

Zorg dus dat u deze regels kent, zodat u verantwoord kitesurft.

Bekijk de meteo

De meteo is een van de belangrijkste elementen in onze sport. In functie hiervan kiest u uw spot en de grootte van uw kite. De weersvoorspellingen zijn niet altijd precies, maar geven in elk geval de tendens weer van wat er zich zal plaatsvinden. Opgelet wanneer de omstandigheden anders zijn dan dat werd voorspeld, het is beter het zekere voor het onzekere te nemen! Wees alert voor donkere wolken die plots opdagen, de wind kan plots toenemen en dit kan heel gevaarlijk zijn.

Meer informatie : Analyseren van het weer

Tip: Ga nooit varen zonder 1 of 2 weersmodellen te hebben bekeken (bekijk pagina meteo).

Kies uw spot

Om te varen moet de wind zo georiënteerd zijn dat hij naar de spot toe waait ( on-shore, side-on). Let op de getijden, hoogwater kan obstakels verbergen (rotsen, zandbanken, koraal,...), het is goed om de spot op verschillende tijdstippen te bekijken. Kortom, de spot moet vrij zijn van obstakels, zowel op het water als op het strand!

Meer informatie : Kies uw kitespot

Tip: Als het strand onder toezicht staat, informeer u dan aan de surfclubs in de kitezone. De stranden zijn gereglementeerd!

Kite nooit alleen

Vaar nooit alleen op een spot! Kitesurf is bijna een groepssport, het is noodzakelijk dat iemand weet dat u op het water bent om een oogje in het zeil te houden in geval er iets gebeurt (gebroken lijn, slechte landing,...)

Voor u op het water gaat, praat even met uw collega's: "Welke maat van kite gaat u gebruiken? Welke weersomstandigheden worden er voorspeld?"

Tip: Zorg dat u een vriend hebt met dezelfde vrije tijd en niveau als uzelf. Zorg ook dat u altijd een GSM in de buurt hebt.

Opgelet met de lijnen

Neem uw tijd met het aankoppelen van uw lijnen! Ook als het een gewoonte wordt, is een foutje snel gebeurd. Een vergissing tussen de voor- en achterlijnen kan een catastrofe worden bij de lancering!

Meer informatie : Optuigen en lanceren van de kite

Hieronder vindt u 2 schema's voor het aankoppelen van uw lijnen, boven- en benedenwinds. Controleer altijd 2 keer!

Controleer je veiligheidssysteem

Om de 2/3 sessies, moet u even controleren of u al uw veiligheidssystemen nog in orde zijn.

Tip: Oefen de eerste keer op het strand op de snelle loskoppeling van uw chicken loop. Deze beweging moet een automatisme worden voor wanneer u in een gevaarlijke situatie terecht komt!

Draag bescherming

Het wordt sterk aangeraden om bescherming te dragen tijdens het kitesurfen, vooral voor beginners:

  • Een helm (verplicht als u een leash gebruikt voor uw plank!)
  • Zwemvest voor het drijfvermogen en tegen de schokken op uw ribben.

Tip: Wij raden aan om geen leash te gebruiken voor uw plank, om de terugslag van de plank te voorkomen.

Altijd uw kite lanceren aan de rand van uw venster

Een kite wordt altijd op de rand van het venster gelanceerd, omdat de druk in de kite daar minimaal is. Denk eraan om uw bar niet aan te trekken, anders zal de kite naar achteren in het venster gaan en meer druk creëren.

Om de kite neer te laten, volstaat het om hem naar beneden te laten glijden langs de rand van het venster, waar uw collega hem kan aannemen. Het is dus nodig om met 2 te zijn om de kite neer te laten of te lanceren als men beginner is. Bekijk de theorie pagina.

Tip: Als uw kite u trekt bij de lancering aan de rand van het venster, op 1 meter van de grond, dan wil dat zeggen dat uw kite te groot is, leg hem terug neer en kies een kleinere kite!

Let op obstakels benedenwinds

Wanneer uw kite op zenith staat, is alles voor u benedenwinds. Een obstakel kan een toerist, paneel, andere kiter, enz... zijn. Voorzie de mogelijke bewegingen van anderen! Op het water moet u opletten met de visserslijnen en netten naast het strand!

Tip: Als er op het strand mobiele obstakels naar u toe bewegen van benedenwinds, houd dan u kite op zenith, in neutrale positie.

Controleer of de windrichting goed zit

Zelfs al hebt u de richting gecontroleerd wanneer u aankwam op de spot, doe het nog een keer voor u uw kite lanceert en op het water gaat. Het is mogelijk dat tijdens het optuigen, terwijl u gefocust bent op het materiaal, de windrichting veranderd is.

Meer informatie : bekijk de pagina theorie.

Tip: Probeer een anemometer te gebruiken, en twijfel niet om een stapje achteruit te zetten als de windomstandigheden zijn veranderd!

Blijf bescheiden, en controleer uw eigen vooruitgang

  • Denk niet dat u onmiddellijk een expert bent! Zorg dat u de discipline onder de knie krijgt en neem de tijd om bij te leren. In onze sport gebruikt u de natuurelementen, deze moet u respecteren!
  • Leer de voorrangsregels wanneer u rakken begint te varen.
  • Leer de self-rescue voor het geval u problemen krijgt op het water.
  • Leer de theorie aandachtig zodat u uzelf in de praktijk kan verbeteren.

Kitesurfen is een sport die toegankelijk is voor iedereen wanneer ze beoefend wordt zonder risico's en in goede omstandigheden.

Tip: De wind is altijd sterker dan jezelf!

Bron: DUK - UNSS Kitesurf


 
 
 

Onze stages

Ontdek het ruim aanbod aan stages voor kinderen & volwassen: kitesurf, powerkite,  landboard, kitebuggy, catakite,...

> Ontdek hier alle stages!

De school

De kitesurfschool is gevestigd op het strand van Oostduinkerke, Koksijde en Nieuwpoort.

> Kom meer te weten over KSS

Groepen & incentives

Verschillende soorten activiteiten voor zowel groepen als bedrijven.


> Ontdek hier de formules

Cadeaubon

Op zoek naar een origineel cadeau? Doe iemand plezier met  een cadeaubon ter waarde van een stage naar keuze.

> Ontdek het aanbod

 
 
 

Facebook News

06/03/2020

???????? ???? DÉFI KITE 20 ???????? 13 mars - 10.00 - Ouverture des Inscriptions ! March 13 - 10am - Opening of registrations !

+ Meer

07/02/2020

KiteSim #kss #kitesurfschool #realistic #virtualreality #kitesurfing #beginners #prokitesurfers #koksijde_oostduinkerke #boatshow...

+ Meer

05/02/2020

WORD INTERNATIONAAL ERKEND IKO KITESURFINSTRUCTEUR DEVENEZ INSTRUCTEUR INTERNATIONAL DE KITESURF IKO Vous avez minimum 16 ans,...

+ Meer

30/01/2020

Action!!! ????????????

+ Meer

09/01/2020

The best wishes for 2020 to you and all your loved ones! #kss #kitesurfschool #goodhealth #goodvibes #wind #waves #sun...

+ Meer

22/11/2019

Yahoo!!!????????

+ Meer

newsletter

Registreer nu om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwigheden en de komende evenementen!

Naam
Voornaam
Email
Geslacht Man Vrouw
Taal Nederlands Français