Kitesafe - Veilig kitesurfen aan de Belgische Kust

De VYF werkt in overleg met VVW en samen met alle strand- en kiteclubs aan een veilige kitesport die de vrijheid, die deze sport zo aantrekkelijk maakt, blijft behouden. 

De nieuwe wetgeving rond kitesurfen is er gekomen na overleg met alle bevoegde instanties en is beschreven op 2 niveaus:

  • <media 871 _blank - "Het Koninklijk Besluit (KB) op federaal niveau.">Via het Koninklijk Besluit (KB) op federaal niveau. </media>
  • Via het algemeen reglement "plankvliegeren" op gemeentelijk niveau.

De vraag is nu bij velen: wat moet ik doen als kitesurfer om in orde te zijn met de nieuwe wetgeving?

Waar mag u kitesurfen aan onze kust?

U mag enkel kitesurfen in de voorziene zones voor kitesurfen. Deze zijn duidelijk aangegeven door signalisatieborden en bevinden zich meestal aan één van de strandclubs.

Enkel in deze ‘insteekzone' mag u de branding doorkruisen. Kitesurfen doet u e steeds bij voldoende zichtbaarheid en tussen het strand en een halve zeemijl (ongeveer 800m) van de laagwaterlijn zowel in en buiten de kitesurfzone.

Vaart u buiten de insteekzone evenwijdig met de kustlijn, dan blijft u steeds 200m van de waterlijn (= het strand).

Ook uw kite oppompen, lijnen uitleggen, en launchen kan enkel in de daarvoor voorziene zone. Informeer u hiervoor in de dichtstbijzijnde strandclub.

Wanneer mag u kitesurfen aan onze kust?

Het hele jaar door, tussen zonsopgang en zonsondergang, en bij een windkracht minder dan 7 Beaufort.

Als er aan de club of kitesurfzone een rode watersportwimpel getoond wordt, dan is het kitesurfen verboden en op eigen risico. Hangt er een groene watersportwimpel, dan is kitesurfen toegelaten, met bewaking en redding voorzien door de club of de reddingsdienst. Is de club gesloten, dan hangt er geen vlag.

Meld u altijd aan voor u op het water gaat!

Elke kitesurfer moet zich verplicht aanmelden bij de dichtstbijzijnde surfclub. De toelating om te kitesurfen zal gegeven worden als u de bekwaamheden bezit om zelfstandig te kitesurfen (kitebekwaamheidsbewijs), en een bewijs kan voorleggen dat u verzekerd bent.

Na het ondertekenen van een document dat een overzicht van de bekwaamheden, verplichte uitrusting en veiligheidsvoorschriften opsomt (het "Charter kitesurfen 2011") kan u vrij het water op. Jaarleden van de club moeten de ondertekening en aanmelding maar eenmalig doen bij de seizoensaanvang.

Hoe haal ik het kitebekwaamheidsbewijs?

U kan het kitebekwaamheidsbewijs krijgen bij de kiteverantwoordelijke van de club als u de vaardigheden bezit die overeenkomen met

  • Het behalen van IKO Intermediate Kiteboarder Program level 2. OF
  • Het behalen van kitesurfen basis via het Bloso-VTS diploma, met uitzondering van de laatste 3 modules.

In de praktijk komen deze minimum vaardigheden overeen met kunnen planeren in beide richtingen en alle voorafgaande vaardigheden.

Uw vaardigheden kan u bewijzen door één van boven vermelde brevetten voor te leggen, of via een evaluatie door de kiteverantwoordelijke zelf. Zolang u bovenvermelde minimum bekwaamheid niet beheerst, dient u les te volgen bij een erkende kiteschool.

Verzekeringsplicht: hoe kan ik mezelf verzekeren. Krijg ik dan een talis?

Elke kitesurfer moet een BA sportverzekering of lidmaatschap bij een erkende federatie (VYF of VVW) kunnen voorleggen. Heeft hij dit niet dan kan hij zich tijdelijk lid maken en verzekeren dmv een club daglidmaatschap.

Bent u jaarlid, dan krijgt u een talis (lintje) die u aan uw trapeze (harnas) hangt als bewijs van verzekering. Bent u tijdelijk lid of cursist, dan is uw rode lycra het bewijs van uw verzekering.

Lycra: rood of geel?

Een rode of gele lycra, u bent verplicht om één van beiden te dragen. Beide lycra's bevatten het kitesafe logo, en kunt u verkrijgen bij de strandclubs.

De rode lycra's krijgt u van de club als:

  • U geen kitebekwaamheidsbewijs bezit en les volgt onder begeleiding van een erkend clublesgever. 
  • U een kitebekwaamheidsbewijs hebt en geen jaarlid bent van een VYF of VVW club. Je bent in dit geval tijdelijk lid (= bezoeker). 

De rode lycra mag u enkel in de clubzone gebruiken (niet op andere clubs) en moet u steeds op het einde van uw les of kitesessie aan de club terugbezorgen.

De gele lycra's worden door de club verdeeld aan hun jaarleden die kitesurfen en het kitebekwaamheidsbewijs behalen of bezitten. Na verdeling en registratie is de lycra het persoonlijk bezit van de kitesurfer. In deze lycra zal een persoonlijk registratienummer geschreven worden.

Met de gele lycra mag wel gekitesurft worden in andere insteekzone(s) dan deze van de club die deze lycra verdeeld. Kitesurfers moeten zich in de bezoekende club niet tijdelijk lid maken, of een andere lycra aanvragen.

Ben ik nu 100% in orde?

Bent u met al het bovenstaande in orde, dan kunt u het water op! Informeer wel altijd naar de weerscondities en houd elkaar in het oog.

Controleer voor elke sessie of uw uitrusting nog conform het Charter kitesurfen 2011 is dat u hebt ondertekend (quickrelease systeem dat werkt, kiteleash, verplicht dragen van een wetsuit in goede staat,...).


 
 
 

Onze stages

Ontdek het ruime aanbod aan stages voor kinderen & volwassen: kitesurf, powerkite, landboard, kitebuggy,...


> Ontdek hier alle stages!

De school

De kitesurfschool is gevestigd in Surfclub Windekind, die ligt op het strand ‘Groenendijk’ tussen Oostduinkerke & Nieuwpoort.

> Kom meer te weten over KSS

Groepen & incentives

Verschillende soorten activiteiten voor zowel groepen als bedrijven.> Ontdek hier de formules

Cadeaubon

Op zoek naar een origineel cadeau? Doe iemand plezier met  een cadeaubon ter waarde van een stage naar keuze.


> Ontdek het aanbod

 
 
 

Facebook News

13/10/2017

Windekind Goes Fit In Pink op 21 oktober!

+ Meer

08/10/2017

+ Meer

03/10/2017

+ Meer

02/10/2017

+ Meer

23/09/2017

+ Meer

15/09/2017

+ Meer

newsletter

Registreer nu om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwigheden en de komende evenementen!

Naam
Voornaam
Email
Geslacht Man Vrouw
Taal Nederlands Français
 

 
 
 

Contact US

KITESURFSCHOOL
Oostduinkerke - Nieuwpoort
phone:+32 476 702751
e-mail: info(at)kitesurfschool.be

Partners

sponsors IKO Windekind

Member of

Sport concept