Kitesurf FAQ
1. Wat is het verschil tussen kiteboard, kitesurf en flysurf?
Er is geen verschil, het zijn de verschillende benamingen wereldwijd voor dezelfde sport. De meest gebruikte term is kiteboard en ook wel kitesurf. Flysurf is een typische Franse term en lijkt te verdwijnen.
2. Hoe oud is de sport?
Er werden pogingen gedaan door pioniers in de late jaren ‘70 maar de sport dook pas echt op in 1995 ( mede door interesse van de media). De eerste fabrikanten kwamen in 1997 op de markt en de eerste wedstrijd vond in 1998 plaats in Maui.
3. Is het een riskante sport?
Kiteboarden wordt aanzien als een riskante sport aangezien er potentiële risico’s zijn. Maar net als bij paragliding, diepzeeduiken of autorijden worden eerst de veiligheidsprocedures aangeleerd vooraleer de sport probleemloos kan uitgeoefend worden. Maak u dus geen zorgen, wees gewoon voorzichtig!
4. Hoe kom ik in contact met andere kiteboarders?
In een kiteschool tijdens de lessen, op eender welke kitespot, in een kiteshop, een surfclub of op internet (forums). Kiteboard is een gemeenschap, oefen het niet alleen uit!
5. Kan ik beginnen kiteboarden op mijn eentje?
Ondanks het feit dat kiteboarden niet echt moeilijk is, is er specifieke kennis vereist die u in een school geleerd wordt door een gekwalificeerde instructeur. Overweeg niet om het op een andere manier aan te leren.
6. Kan ik het aanleren aan de hand van een video of tijdschrift?
U kan veel leren uit video’s en tijdschriften maar enkel als aanvulling.
Er gaat niets boven de ervaring van een instructeur, zijn aangepast advies, zijn kennis van de spot, de veiligheid en de veiligheidsnormen.
7. Kan ik het leren van een vriend?
Het uzelf aanleren is dikwijls frustrerend en altijd onveilig.
Vergeet hierbij niet dat u niet verzekerd bent ingeval van een voorval.
8. Hoe kunnen lessen met een instructeur helpen?
Het uzelf aanleren is dikwijls frustrerend en altijd onveilig.
Hier enkele goede redenen waarom u beter les volgt:
- Kwets uzelf of anderen niet
- Leer snel de essentiële, technische kennis
- Profiteer van een wereldwijd erkende lesmethode
- Bespaar geld (beginners beschadigen vaak hun nieuwe uitrusting)
- Halveer uw leertijd
- Leer alles over het materiaal en krijg advies over wat het beste bij u past
9. Moet ik ervaring hebben met een andere boardsport alvorens met kiteboarden te beginnen?
U hebt geen ervaring met een andere boardsport nodig alvorens te starten maar het helpt wel. Het enige wat u echt nodig hebt, is een goed gevoel op het water en leergierigheid!
10. Is het gemakkelijker aan te leren als ik al kan windsurfen?
Als windsurfer weet u al uw evenwicht te bewaren op een plank en kent u “de streken van de wind” maar met een kite vliegeren is nog steeds iets wat u gewoon moet worden.
Eens u geleerd hebt hoe u met een kite vliegt en geslaagd bent voor de beginnerstage, zal u snel vooruitgang boeken.
11. Is er een vereiste minimumleeftijd om te starten met lessen?
De beginleeftijd ligt tussen 12 en 14 jaar, afhankelijk van de lichamelijke conditie. Sommige kinderen starten aan 8 jaar maar dan onder permanent toezicht. IKO adviseert een minimumleeftijd van 12 jaar omdat kinderen op die leeftijd beginnen te beseffen hoe krachtig een kite kan zijn. De oudste kiter ter wereld werd onlangs 80 jaar, wat betekent dat u deze sport zo’n 70 jaar kunt uitoefenen!
12. Is er een minimumgewicht vereist?
Uw fysieke conditie is doorslaggevender dan uw gewicht. Fabrikanten bieden tegenwoordig materiaal aan dat geschikt is voor alle maten en gewichten.
13. Is kiteboarden een veeleisende fysieke sport?
Het merendeel van de energie die opgewekt wordt door de kite, wordt beheerst door uw harnas en niet door uw armen. Daarenboven heeft de kite de neiging u op uw board te tillen waardoor u niet zeer fit hoeft te zijn om te oefenen. Toch is een goede gezondheid van essentieel belang.
14. Kunnen vrouwen kiteboarden?
Het aantal vrouwen dat deze sport uitoefent, stijgt snel en ze maken een goede indruk op international competities. Ze blinken uit in kiteboarden omdat deze sport veeleer behendigheid en multi-tasking vraagt dan kracht.
15. Hoe snel zal ik het naar mijn zin hebben op het water?
Leren kiteboarden is aangenaam vanaf het begin . Het vraagt normaal gezien 3 tot 10 dagen om heen en terug te kunnen varen, afhankelijk van uw fysieke conditie en motivatie.
16. Kan een kiteboarder tegen de wind in gaan?
Ja, dit is sedert enkele jaren mogelijk, dankzij de evolutie in lesgeven en materiaal.
17. Met welke windcondities kan ik varen?
Ga nooit op het water met aan –en aflandse wind, die u ofwel op het strand zullen gooien of in zee zullen sleuren. De beste omstandigheden zijn zijdelingse en schuin-aanlandige winden. Kiteboard nooit als de wind te krachtig is voor je vaardigheden alsook niet bij rukwinden.
18. Hoe verander ik van richting?
U kan van richting veranderen door middel van uw board waarbij u druk uitoefent op uw tenen of hielen, daarna gebruikt u de kite.
19. Hoe kan ik vertragen?
Door de druk te verhogen in uw houding, tegen de wind in te gaan en de positie van uw kite in uw windvenster aan te passen.
20. Is het gemakkelijk om de kite opnieuw te lanceren als deze in het water valt?
Het is heel gemakkelijk om kleine en middelgrote kites opnieuw te lanceren. Met kites van 15 tot 22m2 is het iets lastiger maar best mogelijk met de juiste training.
21. Hoe kan ik springen? Hoe hoog kan ik gaan?
Blijf, tijdens het varen, tegen de wind in gaan en breng uw kite snel in de zenith. U zal de kite terug in zijn oorspronkelijke positie moeten brengen alvorens te landen. De eerste sprongen reiken tussen 1 en 3 meter hoog. Pro surfers springen tussen 5 en 10 meter hoog. Heel extreme surfers springen 25 meter hoog.
22. Zijn er voorrangsregels op het water?
Ja, en het is noodzakelijk deze te kennen zodat u uzelf en de anderen niet in gevaar brengt. Neem de tijd om ze te leren.
23. Kan ik kiteboarden tussen andere oceaangebruikers?
Ja, maar u dient de voorrangsregels te respecteren. Hou in gedachten dat kiteboarding veel ruimte vraagt gezien de lengte van de lijnen.
24. Welke uitrusting heb ik nodig om te kiteboarden?
Een complete uitrusting omvat een plank, een kite, een controle-baar met veiligheidssystemen, een set lijnen, een harnas en een reddingsvest. Mogelijks heeft u een wetsuit of een lycra nodig afhankelijk van de weersomstandigheden.
25. Welke grootte van kite zou ik gebruiken?
De grootte van uw kite hangt af van uw gewicht en van uw vaardigheden volgens de wind. Voor u uw kite kiest, kijkt u eerst naar de indicatieve windsnelheid, vraag het andere surfers die een gelijkaardig gewicht en niveau hebben en probeer uw kite uit alvorens een beslissing te maken. Er bestaat geen kite die u bij alle windcondities kunt gebruiken: u hebt best 2 of 3 verschillende groottes.
26. Wat is de aspect ratio van een kite?
Het is de verhouding tussen de hoogte en de breedte van een kite. Een kite met een hoge aspect ratio is wat moeilijker in gebruik (stabiliteit) maar is meestal efficiënter.
27. Wat is de gemiddelde levensduur van een kite?
Dit hangt allemaal af van hoe u uw kite onderhoudt en hoe vaak u uw kite gebruikt. Een kite die na elk gebruik gespoeld wordt, pas wordt opgeborgen als hij droog is en niet aan de zon wordt blootgesteld, gaat minstens 4 jaar mee. Schenk aandacht aan belangrijke punten en controleer alles tot in detail alvorens u een tweedehands-kite koopt.
28. Hoe kan ik mijn kite in goede staat houden?
Controleer voor en na gebruik altijd uw kite. Hier hebt u wat advies: berg uw kite altijd droog op , schud het zand af in plaats van af te wrijven, spoel de stof en de struts om te voorkomen dat het zand en het zout uw kite voortijdig verslijten, laat uw kite niet in de zon liggen, laat hem niet fladderen in de wind, stap niet op uw kite of bedwing hem niet met uw knieën en vermijd om zand binnenin uw kite te leggen. Verwijder altijd het zand van de verbindende knopen alvorens ze opnieuw te verbinden.
29. Kan ik mijn oude surf -of wake board omvormen tot een kiteboard?
Het zou kunnen lukken maar kiteboards zijn anders dan surf –en wakeboards. Verwacht niet dat het board goed zal functioneren. Als uw budget beperkt is, is het mogelijk en beter om je eigen board te maken (hout). Verschillende websites zijn hier in gespecialiseerd.
30. Welke grootte van board gebruik ik als beginner?
Grotere en bredere boards zijn beter om te beginnen dus kies een board dat minstens 150 cm lang is. Hoe groter het board, hoe minder kracht je nodig hebt dus hoe minder risico je neemt.
31. Wat moet ik doen om instructeur te worden?
Zorg er voor dat u voldoet aan alle vereisten. Schrijf u daarna in voor een instructeur-opleiding (ITC) Als u geen eerdere onderwijservaring hebt, zorg er dan voor dat u de assistent-opleiding volgt alvorens zich voor de ITC in te schrijven.
32. Wat zijn de vereiste, noodzakelijke vaardigheden om een instructeur te worden?
U bent in het bezit van deftig kiteboard-level, een geldig EHBO –en CPR attest, u bent in staat een motorboot te besturen en u hebt leservaring in water- of luchtsport of u slaagt voor de opleiding assistent met een level 2 instructeur.
33. Ik heb nu 4 maanden geoefend; Ik kan springen en allerlei trucjes uitvoeren. Is mijn level voldoende om instructeur te worden?
Uw technisch level voldoet maar 4 maanden kiteboard-ervaring is te weinig om met alle verschillende weersomstandigheden geconfronteerd te worden en zo de nodige ervaring op te doen. Een minimum van 1 jaar oefening is noodzakelijk alvorens een ITC te volgen.
34. Moet ik aan competities deelnemen alvorens een instructeur te kunnen worden?
Moet ik aan competities Nee, dat is niet nodig. Een instructeur heeft een goede praktijk-level nodig dat hem zal toelaten de problemen van zijn leerlingen te analyseren en de aangepaste oplossing te vinden.deelnemen alvorens een instructeur te kunnen worden?